fbpx
Loading...
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Παραγωγικότητα, μια λέξη πολυχρησιμοποιημένη και εξίσου παρερμηνευμένη. Για κάποιους βαθιά αγχωτική ή ακόμα και τραυματική. Για κάποιους άλλους η παραγωγικότητα αποτελεί μια απλή ροή των πραγμάτων χωρίς επιπρόσθετα εμπόδια. Ωστόσο, για ακόμα μια μερίδα πληθυσμού η παραγωγικότητα συνδέεται με τη χρησιμότητα, με την αξία του ανθρώπου, με το κοινωνικό στάτους, με την επιτυχία όπως και με το τι είναι «ιδανικό».

Το «ιδανικό» και οι ενοχές

Δεν θέλω να απογοητεύσω κανέναν, όμως πολύ φοβάμαι πως το «ιδανικό» δεν υπάρχει. Παρόλα αυτά, όλοι μας έχουμε βρεθεί κάποια στιγμή ή ακόμα και πολλές στιγμές να το κυνηγάμε, να προσπαθούμε να το διαμορφώσουμε, να καταπίνουμε τη γλώσσα μας μη τυχόν και σκοντάψουμε προς το κυνήγι της τελειότητας. Δεν τελειώνει εδώ μιας και η συνέχεια είναι αρκετά γνώριμη. Οι ενοχές με τις οποίες γεμίζουμε τον εαυτό μας γιατί δεν καταφέραμε να το πλησιάσουμε όπως και η απογοήτευση πως δεν αξίζουμε, ποτίζουν κυριολεκτικά το νου και την ψυχή μας. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η θλίψη σε ένα εκρηκτικό πάντρεμα με την τάση μας για σύγκριση με τους άλλους, σου λέει «πάλι δεν πέτυχες».

Που κρύβεται η παραγωγικότητά μου λοιπόν;

Συχνά αντιμετωπίζουμε το άγχος μας ως κάτι το οποίο πρέπει να διώξουμε. Έχεις σκεφτεί ποτέ πως το άγχος αποτελεί την απάντηση όλων των γεγονότων που βιώνεις στο σώμα σου και φυσικά στο μυαλό σου; Η αποδοχή της συνθήκης πως κάποιο ποσοστό άγχους είναι αναπόφευκτο, ίσως σε βοηθήσει στο να «δουλέψεις» μαζί του με ποιοτικότερη ενέργεια. Τα συναισθήματά μας εμπλέκονται στη παραγωγικότητά μας. Ορισμένες καταστάσεις και εργασίες πυροδοτούν το άγχος μας. Αναρωτιέμαι πως βιώνεις αυτή την εμπειρία και εν συνεχεία πως την επεξεργάζεσαι μέσα σου. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Αυτό που γνωρίζω με απόλυτη βεβαιότητα είναι πως κάθε φορά κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ και αντέχω. Το να ανησυχώ για ζητήματα τα οποία βρίσκονται έξω από το πεδίο ελέγχου μου, δεν βοηθά καθόλου, ούτε στην περίπτωση του άγχους ούτε και στην περίπτωση της παραγωγικότητάς μου.

Πολλά διαφέρουν

Η παραγωγικότητα δεν αποτελεί κάτι «δεδομένο» με συγκεκριμένα μέτρα και σταθμά ώστε να είμαι λειτουργικός. Ο λόγος για τον οποίο στηρίζω αυτή τη θέση έχει να κάνει με τον τύπο της παραγωγικότητάς μου. Ένα καλό παράδειγμα θα μπορούσε να είναι το εξής: Η έστω Χ1, εργάζεται πολύ πιο στοχευμένα όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με χρονικές προθεσμίες. Ωστόσο η Χ2 δυσκολεύεται τρομερά όταν της θέτουν σκληρά χρονικά περιθώρια προκειμένου να ολοκληρώσει μια εργασία καθώς το άγχος της την καταβάλει. Τόσο στη μια περίπτωση όσο και στην άλλη η παραγωγικότητα είναι κάτι διαφορετικά πλαισιωμένο. Ακόμη, και στις δύο περιπτώσεις η παραγωγικότητα είναι εκεί. Αυτά τα οποία διαφέρουν είναι ο άνθρωπος, ο τρόπος και τα μέσα!

Εντός και εκτός

Με αφορμή τα παραπάνω, θα ήθελα να συμπεριλάβω στο θέμα της παραγωγικότητας και τους παράγοντες όνειρα, επιθυμίες και στόχοι. Αντιλαμβάνομαι τη σημαντικότητα της εκπλήρωσης των στόχων, των ονείρων και των επιθυμιών μας. Όλα αυτά αποτελούν κομμάτια μιας ενεργούς ζωής, της δημιουργικότητας όπως και της εγγενούς τάσης μας για εξέλιξη. Παρόλα αυτά δεν μπορώ να παραγκωνίσω τη σημαντικότητα της εσωτερικής γαλήνης και ευρωστίας μας.

Πολλές φορές αφήνουμε σε δεύτερη μοίρα τη φροντίδα της ψυχικής μας υγείας και του νου μας. Καταβάλουμε υπερπροσπάθειες καθημερινά ώστε να πετύχουμε κάτι καλύτερο από εχθές, κάτι σπουδαιότερο γενικότερα, κάτι πιο κοντά σε όσα αγαπάμε, κάτι το οποίο θα μας κάνει πιο ξεχωριστούς. Επιτρέπουμε στους άλλους να μας ορίζουν σύμφωνα με τα όσα οι ίδιοι γνωρίζουν για τους ίδιους τους τους εαυτούς. Επιτρέπουμε στους ίδιους μας τους εαυτούς να μας συγκρίνουμε με τους άλλους. Ίσως κάποιες φορές να αφήνουμε ακάλυπτες τις πληγές μας, μη γνωρίζοντας τρόπους να αυτοπροστατευτούμε. Κάπως έτσι οι πληγές ανοίγουν και τρέχεις πάλι να αναρωτιέσαι γιατί λες τον εαυτό σου αποτυχημένο.

Καλούπια και δικαίωμα

Συνηθίσαμε να μπαίνουμε σε καλούπια παραγωγικότητας. Συνηθίσαμε να ορίζουμε το καθετί που προσδίδει μια αίσθηση ελευθερίας στο μυαλό μας και στη ζωή μας. Παραγωγικός με τα δεδομένα του σήμερα σημαίνει να μην κάνω λάθη, να είμαι σωστός σε όλα, να τρέχω να βοηθώ, να μη μιλάω αν δεν υπάρχει σοβαρότατος λόγος. Σκέφτομαι πως παραγωγικός σημαίνει να είμαι νέος, να μην έχω παιδιά, να μου ανήκει δικαιωματικά το multitasking, να μην νοσώ από κάποια ασθένεια, να είμαι νυμφευμένος, να έχω δουλειά και φυσικά να μην χάνω το χρόνο μου με ασχολίες μη παραγωγικές.

Επιλογή και παραγωγικότητα

Όμως μπροστά σε όλα αυτά υπάρχει και φωτίζει ολόκληρη η «επιλογή». Αξίζει το χρόνο και τον κόπο, να διαθέσουμε τη διάθεση και τον εαυτό μας στην αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων διαχείρισης του χρόνου μας. Αξίζει να προκαλέσουμε μέσα από μικρές αλλαγές, διορθωτικές παρεμβάσεις σε όσα μας δυσκολεύουν. Αν μπορούσα επομένως να αναφερθώ στην παραγωγικότητα με λίγα λόγια, θα έλεγα πως «αποδέχομαι τις δυσκολίες μου δίχως να τις διογκώνω ενώ ταυτόχρονα επιτρέπω στον εαυτό μου να λέω «Μπράβο» για όλα όσα έχω καταφέρει μέχρι σήμερα. Έτσι συνεχίζω παραγωγικά». Πάμε λοιπόν να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε αληθινά τους εαυτούς μας στο κομμάτι της παραγωγικότητάς μας. Μέσα από καθημερινές μικρές αλλαγές μπορώ να πετύχω!

  • Τόλμησε να προσπαθήσεις σήμερα δίχως να αναμένεις τις κατάλληλες συνθήκες. Μια στάλα θάρρος είναι αρκετή στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.
  • Αυτή η μεγάλη επιθυμία, που γυρνά συνέχεια στο μυαλό σου και φαίνεται βουνό; Προσπάθησε να την κατανείμεις σε μικρότερα κομμάτια-στάδια, γίνεται πιο προσιτή! Διάβασε περισσότερα στο σύνδεσμο αυτό https://grammenourania.gr/pws-tha-ferw-tin-allagi-stin-zwi-mou/
  • Καθάρισε το γραφείο, το σαλόνι, την κουζίνα, το δωμάτιό σου. Όποιο χώρο χρησιμοποιείς για να σκέφτεσαι, εργάζεσαι, καταγράφεις τις σκέψεις σου και χαλαρώνεις. Η τάξη στο χώρο βοηθά στη πνευματική διαύγεια και καθαρότητα.
  • Επέλεξε τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφεσαι. Οι άνθρωποι οι οποίοι μας δημιουργούν εντάσεις ή κατά τη συναναστροφή μας μαζί τους μπαίνουμε σε διαδικασία εσωτερικής πάλης, δεν αποτελούν βοηθητική παρέα.
  • Δημιούργησε μια «ζώνη» ώρας η οποία να σε βολεύει χρονικά σε σχέση με τις υποχρεώσεις σου ενώ ταυτόχρονα θα σε εξυπηρετήσει ως προς τον ελεύθερο χρόνο με τον εαυτό σου και την ξεκούρασή σου.
  • Επικέντρωσε το ενδιαφέρον σου στα πράγματα τα οποία είσαι καλός. Είναι μια διαδικασία η οποία βοηθά πολύ στο να αυξήσεις την αυτοεκτίμησή και την αυτοπεποίθησή σου. Το γεγονός αυτό θα δώσει ώθηση και στα υπόλοιπα πεδία του ενδιαφέροντός σου.
  • Περιόρισε το multitasking!Δεν βοηθά το να χάνεσαι μπροστά από άπειρα πράγματα ταυτόχρονα. Αξιοποίησε το χρόνο σου σε ένα στοιχείο τη φορά.
  • Ενυδάτωσε τον οργανισμό σου, πίνοντας νερό (διάβασε περισσότερα εδώ https://www.instagram.com/p/CIU_kwal4N1/?utm_source=ig_web_copy_link)
  • Βάλε την άσκηση στη ζωή σου, κάνοντας ό,τι σε ευχαριστεί και όχι κάτι που σε καταπιέζει.
  • Τι θα ήθελες να σταματήσεις να κάνεις; Πάρε ένα σημειωματάριο και γράψε όλα όσα επιθυμείς να αφήσεις στην άκρη, πράγματα τα οποία σου «τρώνε» χώρο και χρόνο.
  • Είναι κουραστικό να είσαι πάντοτε και προς όλους διαθέσιμος. Ίσως το να «χαθείς» για λίγο να είναι μια δοκιμαστική αρχή.

Είτε εμπνευστείς από το συγκεκριμένο κείμενο και ξεκινήσεις τις διορθωτικές παρεμβάσεις σχετικά με την παραγωγικότητά σου είτε αποφασίσεις να παραμείνεις στα γνώριμα μονοπάτια σου, ένα μονάχα θέλω να σου πω κλείνοντας:

Είσαι μοναδικός και πολλά περισσότερα από ένα!
grammenou_rania

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*