fbpx
Loading...
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Γραμμενου Ουρανια

Γραμμενου Ουρανια

Η Σύμβουλος και Ψυχοθεραπεύτρια

Το πως βρέθηκα εδώ είναι αρκετά μεγάλη ιστορία. Όμως, για εμένα είναι εξαιρετικά σημαντικό να μοιραστώ μαζί σου κάποια κεφάλαια από αυτή τη διαδρομή.

Όλα άρχισαν σε μια περίοδο της ζωής μου, στη διάρκεια της οποίας βίωνα πολύ έντονο άγχος. Οι ανακατατάξεις στη ζωή μου ήταν πολλές, τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε επαγγελματικό και ακαδημαϊκό επίπεδο. Δυσκολευόμουν αρκετά σχετικά με τη διαδρομή την οποία θα επέλεγα προκειμένου να ανακουφιστώ ενώ συχνά βρισκόμουν σε αδιέξοδο. Έμοιαζε να μην είναι εύκολα διαχειρίσιμο κάποιες στιγμές, μιας και μάντεψε… ως δια μαγείας τα σκεφτόμουν όλα μαζί.

Είχα και εξακολουθώ να έχω πολλά άτομα στον κύκλο μου τα οποία είχαν απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας με σκοπό την συναισθηματική τους ανακούφιση και ηρεμία. Έτσι λοιπόν και εφόσον αισθανόμουν πως χρειαζόμουν ολοένα και περισσότερο έναν άνθρωπο να με ακούσει «ειδικά», αναζήτησα τον θεραπευτή μου. Κάπου εδώ ξεκίνησε το δικό μου θεραπευτικό ταξίδι, για το οποίο θρέφω βαθιά ευγνωμοσύνη και συγκίνηση.

Πριν ξεκινήσει η πρώτη μας συνεδρία, αναρωτιόμουν τι έπρεπε να πω σε αυτή τη μία ώρα. Δεν ήξερα από που να ξεκινήσω. Κι όμως η πρώτη μου συνεδρία ολοκληρώθηκε. Ακόμη θυμάμαι τι είχα πει, πως είχα αισθανθεί και φυσικά πως βγήκα από τη συνεδρία. Ένα βαθιά Προσωποκεντρικό ταξίδι είχε βάλει πλώρη αλλά δεν ήμουν μόνη σε αυτό το καράβι το οποίο ονομάζω θεραπεία. Είναι όμορφο να ταξιδεύεις με παρέα σε αυτά τα «μέρη»!

Έπειτα από αρκετή αναζήτηση, επέλεξα να ξεκινήσω θεραπεία με τη συγκεκριμένη προσέγγιση. Η Προσωποκεντρική αισθανόμουν πως μου ταίριαζε. Ακόμη και αν δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό, ένιωθα πως άξιζε να την εμπιστευτώ. Είχα όντως επιλέξει σωστά.

Θα μου πεις «γιατί μου τα λες αυτά;». Γιατί για εμένα είναι σημαντικό και τρομερά βοηθητικό να σου πω πως μέσα από την προσωπική μου θεραπεία κατάλαβα πως ήθελα να αλλάξω διαδρομή, βρήκα την κλίση μου, βρήκα εμένα. Αγάπησα τόσο τις αξίες αυτής της προσέγγισης καθώς όλες τις ένιωσα βιωματικά. Όλα όσα γνώρισα, άλλαξα, διόρθωσα, διαμόρφωσα σε εμένα προέκυψαν μέσα από αυτές τις αξίες, μέσα από τη θεραπευτική σχέση, μέσα από το βίωμα.

Σε κάθε συνεδρία γέμιζα από ασφάλεια. Το κλίμα ήταν απαλλαγμένο από κάθε είδους κριτική ή αξιολογητική διάθεση. Βρισκόμουν μέσα στη θεραπευτική σχέση όπως ακριβώς ήμουν ως άνθρωπος, με όλα μου τα άγχη, τις αγωνίες, τις δυσκολίες. Με όλα όσα συνέθεταν τον εαυτό μου εκείνη την περίοδο. Ήταν απίστευτο πως ακουγόμουν πραγματικά ενώ ταυτόχρονα μπορούσα να ακούσω και εμένα μέσα από τα λόγια του θεραπευτή. Ένα καθρέφτισμα πεντακάθαρο και γεμάτο αποδοχή για όσα ήμουν.

Η ταπεινή μα σπουδαία Προσωποκεντρική θεραπεία, μέσα από την οποία ο θεραπευτής στάθηκε δίπλα μου, κοντά μου βοηθώντας με να με ανακαλύψω, να επεξεργαστώ όσα είχα βιώσει και βίωνα, να βρω τις απαντήσεις στα ερωτήματά μου, να αναζητήσω τρόπους να με φροντίζω. Για να γίνουν όλα αυτά όμως χρειάστηκε να φροντιστώ, να ακουστώ αληθινά, να βιώσω την άνευ όρων αποδοχή μέσα στη θεραπευτική σχέση. Τελικά, μπορεί να χωρέσει τόση φροντίδα και συναισθηματική αγκαλιά για μια ψυχή; Η απάντηση είναι ναι και εγώ μπορώ να στο διαβεβαιώσω!

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν λύσεις όταν προσεγγίζουν έναν ειδικό. Ούτε εγώ υπήρξα εξαίρεση, αν το σκέφτηκες. Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή κατανόησα πως ο μόνος άνθρωπος ο οποίος μπορεί να δώσει λύσεις, να φέρει αλλαγή ή να κάνει διορθωτικές παρεμβάσεις στη ζωή του, είναι ο ίδιος σου ο εαυτός.

Σε αυτό το σημείο της ζωής μου άρχισα να χτίζω ξανά από την αρχή το ποια ήμουν, το τι ήθελα να κάνω και γιατί. Η βιωματική διαδικασία με συνόδευε πλέον αφενός στη θεραπεία μου αφετέρου στις σπουδές μου στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία. Είχα πάρει την απόφαση να αλλάξω επάγγελμα.

Τώρα, μπορώ να σε καλωσορίσω με την Προσωποκεντρική μου ματιά και ταυτότητα. Διότι όπως διάβασες παραπάνω, κι εγώ βρέθηκα σε ένα σημείο ανάγκης. Διένυσα αμέτρητα θεραπευτικά χιλιόμετρα ώστε να κάθομαι σήμερα στη θεραπευτική πολυθρόνα και να σου λέω πως είναι σκοπός της ζωής μου το να μεταλαμπαδεύσω όλα όσα έμαθα μέσα από την εκπαίδευσή μου αλλά και τη ζωή μου μέχρι σήμερα.

Υπήρξα κι εγώ εκεί που βρίσκεσαι εσύ αυτή τη στιγμή. Είμαι βέβαιη πως μπορώ να αισθανθώ πόσο δύσκολο ή βαρύ είναι για εσένα να βρίσκεσαι μέσα σε αυτό το βίωμα. Το μοίρασμα των εμπειριών δημιουργεί βαθιά σύνδεση σε μια θεραπευτική σχέση. Κλείνοντας την ιστορία μου, θα ήθελα να σου θυμίσω και να σου χαρίσω μια φράση την οποία χρησιμοποίησα προηγουμένως:

 «Ένα βαθιά Προσωποκεντρικό ταξίδι είχε βάλει πλώρη, αλλά δεν ήμουν μόνη σε αυτό το καράβι το οποίο ονομάζω θεραπεία. Είναι όμορφο να ταξιδεύεις με παρέα σε αυτά τα «μέρη!».

Λίγα λόγια ακόμα σχετικά με την ακαδημαϊκή μου πορεία έως σήμερα:

Ο χώρος των ανθρωπιστικών επιστημών αποτελούσε πάντοτε για εμένα μια πηγή έμπνευσης για την καθημερινότητά μου αλλά και επαφής με τον ίδιο μου τον εαυτό.

Για τον λόγο αυτό θέλησα να δοκιμάσω τον εαυτό μου, ξεκινώντας από κάτι το οποίο θεώρησα ως πιο προσιτό για τα τότε δεδομένα μου. Έτσι λοιπόν, εκπαιδεύτηκα και πιστοποιήθηκα ως Coach από τον διεθνή φορέα AC, λαμβάνοντας την ανάλογη κατάρτιση στο Ε.Κ.Π.Α.

Δεν θα μπορούσα ωστόσο να μην αναφερθώ στο γεγονός πως μέχρι να ξεκινήσω να γνωρίζω τον κόσμο των ανθρωπιστικών επιστημών, είχα διεισδύσει στον κόσμο των επιχειρήσεων ως εργαζόμενη. Εκεί κατανόησα για πρώτη φορά τι θα πει βιωματική εκπαίδευση. Ως εκ τούτου, έχω αποκτήσει δεκαπενταετή εμπειρία στην διαχείριση και διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, μέσα από την ενεργή έως σήμερα συμμετοχή μου στον τομέα των επιχειρήσεων.

Η διάθεσή μου ωστόσο για προσφορά με οδήγησε στο να διευρύνω το γνωστικό μου πεδίο εμβαθύνοντας περισσότερο στον «άνθρωπο». Έτσι κι έγινε, μέσα από την εκπαίδευσή μου στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία. Η μάθηση ωστόσο, τουλάχιστον για εμένα, δεν θα τελειώσει ποτέ. Έτσι, συνέχισα με την εκπόνηση του επόμενου μεταπτυχιακού μου αναφορικά με την Εφαρμοσμένη Θετική Ψυχολογία και την Ψυχολογία του Coaching στο UEL.

Εργάζομαι ως Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Ψυχοθεραπεύτρια τόσο ως συντονίστρια, διευκολύντρια εκπαιδευτικών και θεραπευτικών ομάδων ενηλίκων, όσο και ως σύμβουλος, ψυχοθεραπεύτρια σε ατομικό επίπεδο. Συμμετέχω ενεργά μέσω του εθελοντισμού στην πρόληψη και στην προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας.

Η συνεχής ενημέρωσή μου στα τρέχοντα ζητήματα της Ψυχικής υγείας όπως και η συμμετοχή μου σε σεμινάρια και ημερίδες του κλάδου, με καθιστούν μια ευσυνείδητη και υπεύθυνη παρουσία στο χώρο της Συμβουλευτικής και της Ψυχοθεραπείας.