fbpx
Loading...

Το απίστευτο

Πίστευες ποτέ πως μέσα από το ίδιο σου το σώμα θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια ζωή;

Άραγε υπάρχει κάτι πιο δυνατό στη ζωή μιας γυναίκας από την στιγμή που μαθαίνει πως μέσα της μεγαλώνει ένας ακόμη άνθρωπος; Μοιάζει με θαύμα!

Έφτασε η στιγμή

Αν σκεφτείς πόσο απρόβλεπτη είναι η ζωή μας καθημερινά, θα συνειδητοποιήσεις πόσο ιδιαίτερη και εξίσου απρόβλεπτη είναι η εγκυμοσύνη στη ζωή σου. Μοιάζει να σκέφτεσαι διαφορετικά από την πρώτη κιόλας στιγμή. Ίσως το γεγονός να εμφανίστηκε στη ζωή σου μια περίοδο που το τελευταίο που θα φανταζόσουν να ήταν αυτό. Ίσως να το περίμενες με ανυπομονησία και να ήρθε την πιο κατάλληλη στιγμή. Ίσως πάλι να ήρθε και να ήταν εκείνο το γεγονός που σε έκανε να αλλάξεις διαδρομή αφήνοντάς σε, σε αγωνία για το που θα φτάσει αυτή η αλλαγή.

Εγώ και οι ορμόνες

Όλα είναι πλέον πολύ διαφορετικά ή τουλάχιστον εσύ σίγουρα τα βιώνεις με διαφορετικότητα. Πολλές φορές αναρωτιέσαι που πήγε ο γνώριμος εαυτός σου, γιατί νευριάζεις με το παραμικρό, πως είναι δυνατόν να αλλάζει η διάθεσή σου τόσο άμεσα. Μεταβάλλεται εύκολα ο ενθουσιασμός σου σε φόβο, η χαρά σου σε νευρικότητα, άλλες φορές νιώθεις ηρεμία και συντονισμό με αυτό που βιώνεις ενώ άλλες δεν ξέρεις τι σου συμβαίνει. Μακάρι να το επέλεγες και να ήξερες τι σου συμβαίνει αλλά να που έρχονται οι ορμόνες και σου τα αλλάζουν όλα στο δευτερόλεπτο. Μα τόσο απρόβλεπτη έχεις γίνει! Μεταξύ μας δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι λένε «ναι σε όλα».

Συμμετοχή σε όλα

Αναρωτιέμαι όμως το «ναι σε όλα» τι σημαίνει για εσένα, τι εμπεριέχει; Μήπως δεν σου ταιριάζει τελικά και αυτό που αναζητάς είναι συμμετοχή αληθινή στο βίωμά σου; Ξέρεις από πρώτο χέρι πως προσπαθείς να προσαρμοστείς με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ψυχραιμία, ηρεμία και ανθεκτικότητα σε αυτή την πρωτόγνωρη αλλά κατά τα άλλα αγχωτική εμπειρία της ζωής σου. Δεν είσαι μόνη σου σε όλο αυτό, έχεις και έναν σύντροφο!

Το μαζί

Ο σύντροφός σου βιώνει εξίσου την αλλαγή, τη νέα κατάσταση μόνο που δεν μπορεί να την βιώσει όπως εσύ. Είναι λογικό αφενός, εφόσον δεν κυοφορεί δεν του είναι εύκολο να «κυοφορεί» και τα συναισθήματα που νιώθεις εσύ μέρα με τη μέρα. Δεν μπορεί να νιώσει στο σώμα του αυτή την αλλαγή επομένως δυσκολεύεται να αποδεχτεί πως η εξωτερική σου αλλαγή έχει να κάνει με κάτι που θα του αλλάξει όλη του τη ζωή! Ναι σωστά όλη σας τη ζωή καθώς σε αυτό είστε μαζί. Πως λοιπόν να κρατηθεί η ισορροπία σε αυτό το μαζί όταν ο ένας δεν συμμετέχει στο βίωμα του άλλου;

Δεν είσαι μόνη

Τι ζητάς; Δεν ζητάς κάτι παράλογο, έχεις απλά την ανάγκη ο άνθρωπος σου να βρίσκεται εκεί για σένα, τώρα που όλα υπάρχουν μέσα σου και ανακατεύονται στη σκέψη σου. Να βρίσκεται κοντά σου με τρυφερότητα και νοιάξιμο, τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο από πριν. Ναι σε αυτή την περίοδο είναι αναγκαίο να είσαι και να νιώθεις καλά με τον άνθρωπο που είστε μαζί, όχι μόνο για το μωρό σας αλλά κυρίως για εσένα. Από εσένα και την ψυχολογία σου εξαρτώνται πολλά και πραγματικά είναι πολύ δύσκολο να έχεις να κανείς τη «δύσκολη δουλειά» σε όλα τα συναισθηματικά φορτία εσύ. Επαναλαμβάνω δεν είσαι μόνη σου, είναι απαραίτητη η ενεργή παρουσία του συντρόφου σου.

Η ανάγκη

Επικοινώνησε τι χρειάζεσαι πραγματικά, επικοινώνησε το ποσό πολύ έχεις ανάγκη ένα απλό κομπλιμέντο, μια αγκαλιά, ένα χάδι στην κοιλίτσα σου, μια χαρούμενη συζήτηση, τη συμμετοχή του σε όσα νιώθεις ή θα μπορούσες να νιώσεις προκειμένου να αποχωρεί η μελαγχολία. Εν ανάγκη μπορείς να του στείλεις αυτό το κείμενο να το διαβάσει, ίσως να καταλάβει καλύτερα! Ίσως να κατανοήσει πως δεν είσαι απλά η μητέρα του παιδιού ή των παιδιών του αλλά μια γυναίκα που έχει ανάγκη κάτι παραπάνω από το «πως είσαι σήμερα;».

Η έκφραση η σπουδαία

Μακάρι να ήξερε από μόνος του πως όσο δεν εκφράζει τους φόβους του, τις ανησυχίες του, τα ερωτήματά του αλλά και το ενδιαφέρον του για εσένα τόσο πιο μεγάλο κενό ή αμφιβολίες σχηματίζονται μέσα σου σε σχέση με το τι νιώθει εκείνος για εσένα. Έπειτα οι ορμόνες σου μπορούν αν τους το επιτρέψεις να ξεκινήσουν να πλάθουν και σενάρια που κατά πάσα πιθανότητα δεν ισχύουν! Αχ μετά αν δεν μιλήσει κάποιος περιπλέκονται τα συναισθήματα ακόμα πιο πολύ. Βρε δεν είναι γρίφος η εγκυμονούσα, αφιέρωσέ της χρόνο, πες της ποσό σημαντική είναι για εσένα, πες της πως είναι όμορφη και λαμπερή, θα αλλάξει όλη της η ψυχοσύνθεση με ένα μόνο όμορφο λόγο. Πάψε να είσαι ξύλινος, μην την κανείς να νιώθει μεγαλύτερες αμφιβολίες από αυτές που ήδη μπορεί να νιώθει!

Μέτρα δράσης

Δεν έχει καταλάβει πως κι εσύ ως γυναίκα και μέλλουσα μητέρα φοβάσαι εξίσου και πως αν είναι δίπλα σου, ο φόβος μετριάζεται. Διεκδίκησε την δράση. Παρακίνησε τον να συμμετέχει στις διαδικασίες που αφορούν το μωράκι σας. Βγείτε μαζί για τις αγορές των ρούχων του μωρού, των επίπλων του δωματίου ακόμα και των ρούχων εγκυμοσύνης σου. Πες του πως το μωρό σας ξεκίνησε να επικοινωνεί μαζί σας…έγινε αισθητή η πρώτη του κλωτσιά! Περιέγραψε του πως ένιωσες, μην τον αφήσεις να σκέφτεται, χρειάζεται και εκείνος την βοήθειά σου. Εναλλακτικά μπορείς να του επικοινωνήσεις πως είναι ελεύθερος και εσύ ανοικτή στο να πάρει πρωτοβουλία να σκεφτεί τι μπορείτε να κάνετε μαζί!

Μαζί για το μαζί

Υπάρχουν λύσεις όπως υπάρχουν και ευκαιρίες, αρκεί να θέλουμε να ανοίξουμε τα μάτια μας ώστε να τις δούμε, τα αυτάκια μας για να τις ακούσουμε και το στόμα μας για να μπορέσουμε να τις μετατρέψουμε σε λέξεις που αγκαλιάζουν. Σίγουρα δεν είναι εύκολο όπως σίγουρα δεν είναι και δύσκολο! Το μαζί θέλει κόπο και χρόνο και αυτή την τόσο ευαίσθητη περίοδο ο χρόνος και ο κόπος χρειάζονται τον τρόπο για να προχωρήσουν πιο ομαλά.

Σας εμπιστεύομαι και ξέρω πως μπορείτε…

Με αγάπη,

Εκπαιδευόμενη στην Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία στο τμήμα «Προσωποκεντρικές Ρίζες» του κολεγίου ανθρωπιστικών επιστημών ICPS.