fbpx
Loading...
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Στόχος: Ο στόχος καθορίζει το τι θέλουμε να πετύχουμε, που θέλουμε να φτάσουμε, πως θέλουμε να είμαστε στο άμεσο ή έμμεσο μέλλον. Ένας στόχος θα πρέπει να είναι τόσο καθαρός ώστε όταν επιτευχθεί να γίνει σαφές ότι επετεύχθη.

Μην το γελάς καθόλου!Είναι πραγματική συνθήκη να μην γνωρίζει κάποιος πότε πέτυχε τον στόχο του. Για να γίνει πιο κατανοητό θα σου δώσω ως παράδειγμα κάποιες πιθανότητες να συμβεί αυτό:

 • Άλλο ήθελα- άλλο στόχευα
 • Άλλο νόμιζα πως ήθελα – άλλο προέκυψε
 • Δεν ήξερα ακριβώς τι ήθελα
 • Ναι αυτός ήταν ο στόχος μου αλλά δεν τον φανταζόμουν έτσι

Η δέσμευση

Έτσι λοιπόν, το να καταγράψουμε και να στοιχειοθετήσουμε έναν σαφή στόχο δεν είναι καθόλου εύκολο, αντίθετα είναι εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα το οποίο χρειάζεται λεπτομέρεια, εμβάθυνση, κατανόηση, διευκρίνηση αλλά και πιστή δέσμευση. Είσαι έτοιμος να δεσμευτείς; Είναι απόλυτα απαραίτητο να καταγραφεί ο στόχος με ρεαλισμό, αντικειμενικότητα και όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πραγματικότητα, καθώς όσο μη ρεαλιστικός ή πιο ακραία “φανταστικός” είναι ένας στόχος τόσο πιο δύσκολο είναι να υλοποιηθεί.

Πως μπορείς εσύ να βοηθηθείς; Δοκίμασε να απαντήσεις στον εαυτό σου σύμφωνα με τις εξής ερωτήσεις:

 • Ποιος είναι ο στόχος;
 • Τι έχεις κάνει μέχρι σήμερα γι’ αυτό;
 • Που θέλεις να φτάσεις;
 • Πως θα φτάσεις;

Περιόρισε όσο μπορείς τις παρενθέσεις και απάντησε όσο πιο συγκεκριμένα γίνεται. Μην φορτώνεις με ψέματα τον εαυτό σου δεν θα βοηθήσει. Αντί αυτού παραδέξου σε ποιο σημείο βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή, πίστεψέ με θα κάνει πιο διάφανο τον κόπο σου. Θα κατανοήσεις καλύτερα ποιες πεποιθήσεις σου είναι δυσλειτουργικές, τι εμπόδια βάζεις εσύ στον εαυτό σου καθώς και τα πραγματικά εμπόδια που τυχαίνει να υπάρχουν στο δρόμο σου ενώ θα ανακαλύψεις τις λύσεις που θα σε οδηγήσουν πλησιέστερα στον στόχο σου. Αξίζει να θυμάσαι πως τα εμπόδια είναι εκείνα που μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε μπροστά είτε είναι πραγματικά είτε είναι φανταστικά κατασκευάσματα. Ξεπερνώντας τα εμπόδια βρίσκεις ευκαιρίες. Πως όμως θα ξεπεράσεις τα εμπόδια; No worries, απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις και όλα θα πάρουν τον δρόμο τους:

 • Τι θα μπορούσες να κάνεις για αυτό το πρόβλημα που προέκυψε;
 • Ανάφερε 5 λύσεις που μπορείς να ακολουθήσεις άμεσα.
 • Ποια από αυτές προτιμάς και γιατί;
 • Μπορείς να ξεκινήσεις τώρα αμέσως με κάποια;

Κι έτσι οδηγείσαι αυτομάτως σε δράση, μια στάση που ουσιαστικά αναζητούσες από την πρώτη στιγμή. Ένας στόχος για να υλοποιηθεί χρειάζεται απαραίτητα κίνηση, δραστήριο πνεύμα, δραστικές αποφάσεις και φυσικά δέσμευση προς την ολοκλήρωση.

Η Coach

Σαν Coach αφενός και αφετέρου σαν εκπαιδευόμενη προσωποκεντρική ψυχοθεραπεύτρια, ένας από τους ρόλους μου είναι να βοηθήσω τους ανθρώπους να κατανοήσουν, να εκφράσουν και να εξελίξουν τον καλύτερό τους εαυτό αναπτύσσοντας ένα αποτελεσματικό-κινητήριο δυναμικό δίχως κριτική αλλά με αγάπη και αγκαλιά σε κάθε προσπάθεια. Στόχος είναι να δώσετε οι ίδιοι λύσεις στα ζητήματα που σας κρατούν ακινητοποιημένους, να εντοπίσετε και να αναπτύξετε νέες ικανότητες σε οποιοδήποτε τομέα της ζωής σας ενώ όλα αυτά θα δώσουν ώθηση στην πρόοδο και στην θετική εξέλιξη της ζωής σας.

Στο κάτω κάτω τι θέλουμε όλοι; Ένα ευτυχέστερο αύριο! Πως θα το πετύχεις δίχως εσένα συνεργάτη και σύντροφο;

Σε φιλώ,

Εκπαιδευόμενη στην Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία στο τμήμα «Προσωποκεντρικές Ρίζες» του κολεγίου ανθρωπιστικών επιστημών ICPS.