Σε βοηθάω να νιώθεις ο εαυτός σου,
χωρίς ενοχές.

Ζήσε ανεξάρτητα, αυτόνομα και λειτουργικά, μέσα σε 13 μήνες, γιατί κάθε άνθρωπος αξίζει να δρα ελεύθερα με τον τρόπο που αισθάνεται σε κάθε διαπροσωπική σχέση.

Ράνια… Χάρηκα!

Δεν γνωρίζω πώς με ανακάλυψες. Ίσως με πρότεινε κάποιος φίλος. Ίσως «πετάχτηκα» μπροστά σου στα social, την ώρα που ξέκλεβες λίγες στιγμές με το κινητό σου. Ίσως το Google Search έκανε τα μαγικά του και με εμφάνισε στην πρώτη σελίδα του υπολογιστή σου. Δεν έχει σημασία πώς κατέληξες εδώ. Αυτό που μετράει είναι πως για να είσαι εδώ σημαίνει ότι σκέφτεσαι την προσωπική σου αλλαγή.

Είμαι η Ράνια και πριν γίνω σύμβουλος ψυχικής υγείας πάλεψα σκληρά με τα δικά μου πάθη.

Πάτησα πολλές φορές το «εγώ» μου μέχρι να καταλάβω ότι για να αλλάξει η ζωή μου έπρεπε να αλλάξω πρώτα εγώ.

Για χρόνια πάλευα με τις κρίσεις πανικού και την κατάθλιψη. Ο μεγαλύτερός μου φόβος και επιθυμία μου ταυτόχρονα ήταν να καταφέρω να είμαι συναισθηματικά ανεξάρτητη. Να μην με αγγίζουν οι γνώμες των άλλων. Να σταματήσω να πνίγω τον ίδιο μου τον εαυτό. Και ήμουν διατεθειμένη να κάνω ό,τι χρειαστεί. Δεν άντεχα άλλο να είμαι συναισθηματικά ασταθής, προκειμένου να κερδίσω την ελευθερία των επιλογών μου σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Για χρόνια αποφάσιζαν άλλοι την πορεία την ζωής μου και εγώ αισθανόμουν ανίκανη να αντιδράσω.

Μεγάλωσα σε μια οικογένεια όπου ο πατέρας μου είχε πάντα δίκιο. Ό,τι έλεγε σημαίνει αυτομάτως ότι είναι και ο κανόνας. Τον σεβόμουν πιο πολύ απ ότι σεβόμουνα εμένα, πίστευα σε εκείνον. «Οτιδήποτε και να κάνεις, πάντα θα επιστρέφεις στην ανάγκη μου» ήταν πάντα οι κουβέντες του απέναντί μου. Και εγω τρεφόμουν από αυτές, τις έβαζα στο πετσί μου.
Θεωρούσε ως μόνη σίγουρη επιλογή, πως έπρεπε να δουλέψω στην οικογενειακή επιχείρηση, ανάμεσα σε δεκάδες συναδέλφους που γνώριζαν το αντικείμενο καλύτερα από μένα. Σε ένα πόστο που δεν μου άρεσε και ούτε μου ταίριαζε. Με θεωρούσε ανεπαρκή και ανίκανη να σταθώ επαρκώς στα καθήκοντά μου, αλλά ταυτόχρονα δεν μου επέτρεπε και να τα παρατήσω.

Συναναστρεφόμουν με άντρες «συναδέλφους» που αντί να με σέβονται σαν άνθρωπο, με έβλεπαν σαν την κόρη του αφεντικού, μια γυναίκα ανίκανη για τα πάντα. Δεν μου επιτρεπόταν να μιλήσω σε πελάτες, γιατί απλά ήμουν γυναίκα. «Τι να μιλήσεις εσύ με πελάτη, τι θα του λες;»

Μέχρι που το θηρίο που έκρυβα μέσα μου, άρχισε να ξεσπά, αλλά με λάθος τρόπους και αντί να βάλω μπροστά το θάρρος μου, χρησιμοποιούσα θυμό.

Όλη αυτή η καθημερινότητα με έφερε αντιμέτωπη με την Ράνια που βαράει πόρτες και γραφεία, που μιλάει άσχημα και βγαίνει εκτός εαυτού. Και στην συνέχεια με τις κρίσεις πανικού και την κατάθλιψη.

Είχα θυμό και μεγάλη απόρριψη για τον εαυτό μου. Δεν ήξερα σε ποιον να μιλήσω και αν θα ακουγόταν η φωνή μου. Σταδιακά όλα όσα κρατούσα μέσα μου έβγαιναν στο σώμα μου.

Στην πρώτη κρίση πανικού πάγωσα ολόκληρη. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω και να περπατήσω. Νόμιζα ότι πέθαινα. Ο πατέρας μου θεώρησε πως υπερέβαλλα.

Από τότε απέφευγα να μένω μόνη μου. Ήμουν πάντα έξω με φίλους και γνωστούς, αλλά και πάλι αισθανόμουν ότι δεν άνηκα ούτε εκεί. Δεν με καταλάβαιναν …και πώς να το κάνουν αφού και εγώ η ίδια δεν με καταλάβαινα. Έτσι κλείστηκα στον εαυτό μου και ήρθα αντιμέτωπη με την κατάθλιψη. Άλλη μία πρωτόγνωρη «φίλη» που έπρεπε να αντιμετωπίσω. Αρνιόμουν να σηκωθώ από το κρεβάτι. Δεν είχα την διάθεση να ξυπνήσω και να ζήσω άλλη μια ίδια τέτοια μέρα. Έβαζα τέρμα μουσική μέσα στο σκοτάδι, έκλαιγα, συνερχόμουν και μετά πάλι τα ίδια. Φαύλος κύκλος. Έπρεπε πάση θυσία να ξεφύγω από αυτό που βίωνα. Αλλά πώς; Εγώ ήμουν ανίκανη για τα πάντα. Μήπως τελικά έχει δίκιο ο πατέρας μου; Αφού τον έχω ανάγκη. Είμαι ένα τίποτα χωρίς αυτόν.

Ο φόβος με οδήγησε να ψάξω για βοήθεια και έτσι συνάντησα για πρώτη φορά τον θεραπευτή μου.

Ξεκίνησα να με φροντίζω εκπαιδευτικά. Να διαβαζω βιβλία σχετικά με αυτό που μου συμβαίνει. Τότε αποφάσισα να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία.

Είδα τον θεραπευτή μου σαν ένα σούπερ ήρωα. Επιτέλους ένας άνθρωπος που με άκουγε χωρίς να με κρίνει. Πού μου έδινε την αμέριστη προσοχή του, χωρίς να με διακόπτει. Θυμόταν κάθε μου λέξη και την χρησιμοποιούσε σε αυτά που του έλεγα. Σαν αντίλογος με τον ίδιο μου τον εαυτό. Και με άφησε να κλάψω και να βγάλω όλους τους δαίμονες από μέσα μου. Να ξεδιπλωθώ, να διαλυθώ για να μπορέσω να ενώσω και πάλι τα κομμάτια μου με τέτοιο τρόπο που δεν θα πονάω πια.

Με σταθερά βήματα ξεκίνησα να μην απορρίπτω πια τον εαυτό μου.

Ξαφνιάστηκα από τα αποτελέσματα που είχε πάνω μου. Άρχισα να θέτω τα όρια μου και να με ακούω σα να μην με γνωρίζω. Προσπαθώ να ταιριάξω τις πληροφορίες παλαιότερων συνεδριών με αυτό που μου λέω εκείνη τη στιγμή. Με φέρνω στο τώρα, στο σήμερα και στο βίωμα όπως ακριβώς το νιώθω εκείνη την στιγμή για να καταλήξω σε ένα συμπέρασμα. Στην δράση και στον δρόμο του να αποδεχτώ ποια είμαι.
Φυσικά και δεν τα κάνω μόνη μου, εκείνος με καθοδηγεί. Το μεγάλο σκαλοπάτι όμως είναι όλο δικό μου. Γιατί πρέπει να πέσεις για να καταφέρεις να σηκωθείς.

Δεν έγιναν όλα μέσα σε μια στιγμή. Πάλεψα σκληρά με τις αντιφάσεις μου και τους φόβους μου. Αλλά τα κατάφερα, γιατί όλα εξαρτώνται από την θέλησή μου.

Θα μπορούσα άραγε και εγώ να βοηθήσω άλλους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τις δικές τους φοβίες και τα άγχη τους; Το ταξίδι μου στην ψυχοθεραπεία ξεκινά.

O θεραπευτής μου μού πρότεινε να ασχοληθώ και εγώ με αυτό το αντικείμενο. Αυτό που ηχούσε στο κεφάλι μου λογικά ακουγόταν μέχρι εκείνον. Ναι, θέλω να το κάνω. Θέλω να βοηθήσω και άλλους να βγουν από τους δαίμονές τους.

Έτσι, αναζήτησα νέο επαγγελματικό προσανατολισμό.
Εκπαιδεύτηκα και πιστοποιήθηκα ως Coach από τον διεθνή φορέα AC, λαμβάνοντας την ανάλογη κατάρτιση στο Ε.Κ.Π.Α.
Ξεκίνησα να δουλεύω σε επιχειρήσεις ως εργαζόμενη προκειμένου να αποκτήσω την βιωματική εκπαίδευση. Να δω την δουλειά από μέσα.
Η διάθεσή μου για προσφορά με οδήγησε στο να διευρύνω το γνωστικό μου πεδίο εμβαθύνοντας περισσότερο στον «άνθρωπο». Έτσι κι έγινε, μέσα από την εκπαίδευσή μου στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία. Η μάθηση ωστόσο δεν τελειώνει ποτέ. Συνέχισα με την εκπόνηση του επόμενου μεταπτυχιακού μου αναφορικά με την Εφαρμοσμένη Θετική Ψυχολογία και την Ψυχολογία του Coaching στο UEL ενώ για τα επόμενα τρία έτη θα βρίσκομαι εκπαιδευόμενη στο BSc. (Hons) Κλινικής Ψυχολογίας στο UCLAN. Στόχος μου είναι να βοηθήσω όσο περισσότερους μπορώ, προκειμένου να βγουν από τον δικό τους Φαύλο κύκλο. Όποιος είναι για τον καθένα.

Αφού τα κατάφερα εγω, τότε μπορούν όλοι. Πλέον έχω όλα τα εφόδια και τις γνώσεις να μεταλαμπαδεύσω όλα αυτά που γνωρίζω.

Πώς αισθάνομαι σήμερα μετά από όλο αυτο τον δρόμο; ΞΕΚΑΘΑΡΗ.

Πρώτα απέναντι στον ίδιο μου τον εαυτό και έπειτα απέναντι στους άλλους. Δεν με αγγίζουν οι γνώμες τους.
Είμαι σε ένα εργασιακό περιβάλλον που το γουστάρω. Διαλέγω με ποιον θα συνεργαστώ, φιλτράρω, δεν είμαι πλέον ευάλωτη. Δεν με ενδιαφέρει να ευχαριστήσω τους άλλους, για την ακρίβεια είμαι πλέον πολύ μακριά από αυτό. Έχω ξαναγεννηθεί.

Μέσα από την ψυχοθεραπεία κατάφερα να μην αισθάνομαι αιώνια φυλακισμένη στις προσδοκίες των άλλων, να ζω με βάση τα δικά τους όνειρα, χωρίς γνώμη και φόβο για ανάληψη ευθυνών. Εάν δεν είχα θεραπευτεί, οι κρίσεις πανικού και η κατάθλιψη θα ήταν ακόμη μέρος της καθημερινότητάς μου. Και ο μόνος τρόπος για να τις διαχειριστώ θα ήταν να ξεσπάω στον εαυτό μου, να κλείνομαι στις σκέψεις μου ή αντίθετα να βγάζω την νευρική Ράνια που ξεσπάει σε πόρτες και γραφεία. Και όλα αυτά, μάντεψε… θα ήταν φυσιολογικά… δεδομένα…

Η ψυχοθεραπεία σε μετατρέπει σε Φοίνικα. Πρέπει να γίνεις στάχτη για να ξαναγεννηθείς.
Από ένα μικρό και ευάλωτο στην ψυχή κορίτσι μετατράπηκα σε μια δυναμική γυναίκα.

Επιλέγω ποιους ανθρώπους θέλω στην ζωή μου, κάνω ξεκάθαρα τα θέλω μου και θέτω τα όριά μου.
Βάζω πρώτα την Ράνια. Κανέναν άλλο.

Γιατί να κρύβεσαι πίσω από φόβους και ενοχές, όταν μπορείς να ζητήσεις βοήθεια για να βρεις ποιος πραγματικά είσαι;

Αυτό θέλω για σένα. Να σου δείξω τον δρόμο να νιώσεις ο εαυτός σου. Για να ζεις ανεξάρτητα, αυτόνομα και λειτουργικά. Να πετάξεις από πάνω σου τα πρέπει των άλλων. Να συστηθείς ξανά στον εαυτό σου και να κάνεις μια νέα αρχή, όπου θα κυριαρχεί η δική σου γνώμη και τα δικά σου θέλω. Μπορείς να τα καταφέρεις.

Γιατί επιτρέπεις στους άλλους να σε στραγγίζουν συναισθηματικά, ενώ μπορείς να προστατεύσεις την θετική σου στάση για ζωή;

Αισθάνεσαι φόβο και μοναξιά στον πάτο ενός σκοτεινού πηγαδιού, χωρίς σκάλα. Είμαι εδώ για να σου πετάξω το σχοινί που θα σε φέρει ξανά στην επιφάνεια.

Αυτή είναι η ευκαιρία σου για να αλλάξεις, άρπαξε το σχοινί με

Αποφασιστικότητα και πείσμα.

Μπορείς να αλλάξεις ό,τι θέλεις. Εξαρτάται από σένα και από κανέναν άλλο. Όλες οι αποφάσεις είναι δικές σου και δεν χρειάζεται να σε νοιάζει εάν θα κριθείς.

Το Α και το Ω ειναι η προσωπική σου ανάπτυξη.

Αποδέξου τον εαυτό σου όπως είναι, χωρίς να σε αγγίζει τι θέλουν οι άλλοι.

Πίστεψε στην υποκειμενικότητα.

Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικά βιώματα άρα έχει και διαφορετική κρίση για κάθε γεγονός.

3 πράγματα με κερδίζουν στις ανθρώπινες σχέσεις.

Είναι και αυτά που θα σου προσφέρω:

1. Διαφάνεια

Είμαι ξεκάθαρη απέναντι σου. Από το τι μπορώ να σου προσφέρω μέχρι στο τι λαμβάνεις σαν αντάλλαγμα με βάση αυτό που πληρώνεις.

2. Αυθεντικότητα

Είμαι εδώ για να σε ακούσω. Δεν σε κρίνω. Σε βοηθάω να εκφράσεις τα συναισθήματά σου, να είσαι αυθεντικός και ειλικρινής, όπως ακριβώς θα είμαι και εγώ απέναντί σου.

3. Συνέπεια

Αυτά που λέμε πρέπει να γίνονται πράξη προκειμένου να υπάρχει πρόοδος. Δεν προσφέρω μεγάλα λόγια που δεν υλοποιούνται.

1. Διαφάνεια

Είμαι ξεκάθαρη απέναντι σου. Από το τι μπορώ να σου προσφέρω μέχρι στο τι λαμβάνεις σαν αντάλλαγμα με βάση αυτό που πληρώνεις.

2. Αυθεντικότητα

Είμαι εδώ για να σε ακούσω. Δεν σε κρίνω. Σε βοηθάω να εκφράσεις τα συναισθήματά σου, να είσαι αυθεντικός και ειλικρινής, όπως ακριβώς θα είμαι και εγώ απέναντί σου.

3. Συνέπεια

Αυτά που λέμε πρέπει να γίνονται πράξη προκειμένου να υπάρχει πρόοδος. Δεν προσφέρω μεγάλα λόγια που δεν υλοποιούνται.

Είσαι έτοιμος/η να ξεκινήσεις θεραπεία όταν:

Δεν μπορείς άλλο να βασίζεσαι σε τρίτους για όσα θέλεις να πετύχεις

Θέλεις πολύ πολύ πολύ να αλλάξεις και χρειάζεσαι ένα χέρι βοηθείας

Είσαι έτοιμος/η να εμπιστευτείς την διαδικασία της ψυχοθεραπείας

Είσαι πρόθυμος να ακολουθήσεις τις εβδομαδιαίες συναντήσεις

Έχεις υπομονή και επιμονή, γιατί η αλλαγή δεν θα γίνει σε μία νύχτα

Κατανοείς ότι ο θεραπευτής σου δείχνει τον δρόμο, αλλά το περπάτημα είναι δικό σου

Δεν είσαι έτοιμος/η για αυτό το ταξίδι όταν:

Πιστεύεις ότι μέσα σε μια και μόνο συνεδρία θα βρεις απαντήσεις

Θεωρείς ότι οι εβδομαδιαίες συναντήσεις είναι υπερβολή

Περιμένεις από τον θεραπευτή να σου δώσει συμβουλές και οδηγίες

Πιστεύεις ότι γνωρίζεις καλύτερα την διαδικασία και τι πρέπει να κάνεις

Αμφιβάλλεις για το τι μπορεί να σου προσφέρει η ψυχοθεραπεία

Δεν με εμπιστεύεσαι

Πόσο ακόμα θα ανέχεσαι τις προσβολές των άλλων, χωρίς να αντιδράς;

Πόσο ακόμα θα κρύβεσαι από τους φόβους σου και δεν θα τους αντιμετωπίζεις;

Πέταξε από πάνω σου τους τόνους κριτικής και φόρεσε την πανοπλία της αυτοεκτίμησης