fbpx
Loading...
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά σε στρεσογόνες καταστάσεις. Αυτό που προκαλεί άγχος σε εσένα ίσως να μην προκαλεί άγχος σε κάποιον άλλον.

Για μερικούς από εμάς η σκέψη μιας μικρής ή μεγάλης δυσκολίας αποτελεί ούτως ή άλλως ένα αγχωτικό γεγονός. Ωστόσο οι συνθήκες της ψυχικής μας υγείας όπως η αίσθηση της απογοήτευσης, της αδικίας, της λύπης, της θλίψης, του φόβου ή της αδυναμίας, μπορούν να οδηγήσουν ορισμένους ανθρώπους στο να αισθανθούν άγχος πιο εύκολα από άλλους. Λαμβάνοντας υπόψιν τις τρέχουσες συνθήκες και το γεγονός πως η καθημερινότητά μας έχει υποστεί μια κρίση με κυριότερη αιτία τον covid-19, αναρωτιέμαι πόσο μεγάλη πίεση έχει υποστεί η ψυχική μας υγεία. Παρακάτω θα μιλήσουμε για τον τρόπο που επιδρά το στρες στο σώμα, το συναίσθημα και τη συμπεριφορά αλλά για το πως μπορούμε να βελτιώσουμε τις επιπτώσεις του.

Ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούμε στο στρες περιλαμβάνει τις προηγούμενες εμπειρίες μας γύρω από αυτό είτε αφορούν αγχώδεις καταστάσεις ή σημαντικά γεγονότα της ζωής μας όπως: ζητήματα εργασίας, έλλειψη χρόνου ή χρήματος, πένθος, οικογενειακά προβλήματα, ασθένεια, σχέσεις, γάμος ή διαζύγιο, φόβος ατυχήματος, αβεβαιότητα κλπ. Οι επιπτώσεις του στρες στο σώμα μας μπορεί να περιλαμβάνουν έντονη εφίδρωση, πόνο στην πλάτη ή το στήθος, μυϊκές κράμπες, πονοκεφάλους, δύσπνοια κλπ. Ενώ οι συναισθηματικές αντιδράσεις αφορούν στο θυμό, την εξάντληση, την κόπωση, τη διαταραχή της μνήμης, την ευερεθιστότητα, την ονυχοφαγία, την έντονη ανησυχία ή και την θλίψη. Αν λοιπόν αναρωτιέσαι πως σχετίζεται το στρες με την συμπεριφορά σου, ίσως να βρεις στοιχεία του στην λαχτάρα για φαγητό, στις ξαφνικές και έντονες εκρήξεις θυμού, στις καταχρήσεις ουσιών και αλκοόλ, στην κοινωνική απομόνωση κλπ.

Πως μπορούμε να το διαχειριστούμε;

Σε γενικότερα πλαίσια η αυτοβοήθεια αποτελεί μια μορφή θεραπείας καθώς το άτομο στην προσπάθειά του να χαλαρώσει αναζητά νέους τρόπους διαχείρισης του στρες. Τέτοιοι τρόποι θα μπορούσαν να είναι η αρωματοθεραπεία, η ρεφλεξολογία, η γιόγκα. Πιο συγκεκριμένα:

  • Άσκηση: Η συστηματική άσκηση είναι εξαιρετικά βοηθητική καθώς το άτομο διαπιστώνει πως με την εγκαθίδρυσή της επιλέγει να ακολουθεί έναν διαφορετικό τρόπο ζωής και συμπεριφοράς απέναντι στο στρες. Το γεγονός αυτό είναι ικανό να αποτρέψει σε μεγάλο βαθμό τα συναισθηματικά φορτία που προκαλούν το άγχος.
  • Μείωση της πρόσληψης ουσιών όπως το αλκοόλ, η καφεΐνη ή οι ψυχοδραστικές ουσίες καθώς όχι μόνο δεν είναι ικανές να βοηθήσουν στην πρόληψη του στρες αλλά αντιθέτως μπορούν να το επιδεινώσουν.
  • Διατροφή: Η τήρηση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής στην οποία περιλαμβάνονται φρούτα και λαχανικά κατά το μεσογειακό πρότυπο, μπορεί να αποτελέσει μια μορφή θωράκισης του ανοσοποιητικού συστήματος σε περιόδους έντονου στρες. Αντιθέτως οι κακές διατροφικές συνήθειες επιβαρύνουν όχι μόνο μια ασθενή υγεία αλλά και μια αγχώδη συναισθηματική κατάσταση.
  • Ορισμός προτεραιοτήτων: Ίσως το να αφιερώσεις λίγο χρόνο από την ημέρα σου οργανώνοντας και διαμορφώνοντας μια λίστα καθημερινών υποχρεώσεων εστιάζοντας και βάζοντάς τες σε προτεραιότητα (επείγουσες και μη) να προσφέρει τελικά άνεση χρόνου και λιγότερο συγκεχυμένες σκέψεις. Το αποτέλεσμα; Η ολοκλήρωση των εργασιών στο μέγιστο δυνατό δίχως την έντονη αυτοκριτική που δημιουργεί ένα δυνατό στρεσογόνο φορτίο. Αξίζει να αναφέρω πως ακόμα και αν δεν ολοκληρωθεί το σύνολο των υποχρεώσεων, η καταγραφή των ολοκληρωμένων είναι το πιθανότερο να οδηγήσει σε ένα αίσθημα ανακούφισης και επιτυχίας.
  • Αναπνοή και ηρεμία: Ο διαλογισμός, το μασάζ και η γιόγκα μπορούν να βοηθήσουν ενώ οι τεχνικές αναπνοής ή εκγύμνασης των πνευμόνων να επιβραδύνουν τον καρδιακό ρυθμό. Επίσης, η βαθιά συνειδητή αναπνοή προάγει εξίσου την χαλάρωση.
  • Επικοινωνία: Η ανταλλαγή σκέψεων, ανησυχιών και συναισθημάτων με αγαπημένους ανθρώπους όπως η οικογένεια, οι φίλοι ή η επικοινωνία με έναν ειδικό ψυχικής υγείας μπορεί να «επιτρέψει στη χύτρα να ανασάνει» ελαττώνοντας την συναισθηματική φόρτιση, βελτιώνοντας την επαφή με τον εαυτό.
  • Αναγνώριση των σημείωνΠολλές φορές επικεντρωνόμαστε τόσο πολύ στο πρόβλημα που μας έχει προκαλέσει άγχος, που ξεχνάμε να παρατηρήσουμε τα «σημάδια» που αφήνει στο σώμα μας. Έτσι λοιπόν, χρειάζεται να κάνουμε ένα βήμα πίσω προκειμένου να κατανοήσουμε τι μας συμβαίνει και να επανεξετάσουμε τον τρόπο που αντιδρούμε ώστε να αναλάβουμε δράση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ήδη ή θα ήθελαν να αποκτήσουν στη συνέχεια ενδιαφέροντα που τους βοηθούν να χαλαρώνουν όπως για παράδειγμα να βγουν για έναν περίπατο, να ακούσουν μουσική, να διαβάσουν ένα βιβλίο, να παίξουν με το κατοικίδιό τους, να κάνουν γυμναστική ή να χορεύουν και πολλά ακόμη.  Ο APA (American Psychological Association) συστήνει στους ανθρώπους να δημιουργήσουν δίκτυα κοινωνικής υποστήριξης στην τοπική κοινότητα όπως η επικοινωνία με γείτονες ή η συμμετοχή σε ομάδες ή φιλανθρωπικές οργανώσεις καθώς συμμετέχοντας σε μια ομάδα μειώνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης άγχους ενώ ακόμα και αν αυτό συμβεί, η υποστήριξη είναι άμεση από τα υπόλοιπα μέλη. Ωστόσο, τα άτομα που θεωρούν πως το άγχος έχει επηρεάσει την καθημερινή λειτουργικότητά τους χρειάζεται να αναζητήσουν την βοήθεια ενός ειδικού. Η αφαίρεση ή η απομάκρυνση της πηγής του στρες μειώνει τις επιπτώσεις που προκαλεί το άγχος στο σύνολο του ατόμου. Η επαφή με κάποιον σύμβουλο ψυχικής υγείας ή ψυχοθεραπευτή μπορεί να βελτιώσει την επιρροή του στρες μέσω ατομικών ή ομαδικών συνεδριών ή μέσα από ομάδες προσωπικής ανάπτυξης- αυτογνωσίας.

Εκπαιδευόμενη στην Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία στο τμήμα «Προσωποκεντρικές Ρίζες» του κολεγίου ανθρωπιστικών επιστημών ICPS.

Βιβλιογραφία: