fbpx
Loading...
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η ζήλια και τα παράγωγά της θα μπορούσε να είναι ένας άλλος τίτλος γι’ αυτό το post. Όμως προτίμησα την σιωπηλή επίθεση,

γιατί η ζήλια λειτουργεί ύπουλα, πολλές φορές έχει τη μορφή φαντάσματος που κυκλοφορεί ανάμεσά μας! Με λίγα λόγια, δεν λέει κουβέντα αρκείται στο να αφήνει σημάδια.

Η ζήλια και τα αισθήματα

Η ζήλια δεν είναι ένα απλό αίσθημα. Για να εκδηλωθεί, συνηθίζεται να συνυπάρχουν και σαφώς να εμπλέκονται περισσότερα του ενός απειλητικά αισθήματα όπως είναι ο θυμός, η ταπείνωση, η έλλειψη εκτίμησης, η ντροπή, η έλλειψη ασφάλειας και πολλά άλλα. Η πιο συχνή μορφή ζήλιας εμφανίζεται μεταξύ ερωτικών συντρόφων λόγω απιστίας ή φόβου απόρριψης για κάποιο άλλο πρόσωπο. Πολλές φορές κάποιοι άνθρωποι και μόνο στην ιδέα ενός φανταστικού γεγονότος βγαίνουν εκτός εαυτού, προκαλώντας αντιδράσεις από το έτερον ήμισυ. Ωστόσο με τον τρόπο αυτό διογκώνουν ακόμα περισσότερο το αίσθημα εντός τους ενώ η συνύπαρξη μαζί τους καθίσταται σε ακραίες περιπτώσεις ανυπόφορη.

Η ζήλια κομμάτι της κοινωνίας

Ας μην ξεχνάμε πως η ζήλια αποτελεί κομμάτι και της κοινωνικής μας ζωής. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με αρκετές έρευνες, ένα ποσοστό κοντά στο 25% αφορά βίαιη συμπεριφορά λόγω ζήλιας απέναντι σε γυναίκες. Στην πραγματικότητα το ποσοστό αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο. Δεν είναι απαραίτητο να έχεις ερωτική σχέση με έναν άνθρωπο για να ζηλέψεις. Κάποιοι ζηλεύουν χωρίς να υπάρχει πραγματική ένδειξη εξαιτίας κάποιας συμπεριφοράς, παλεύουν με μια ανύπαρκτη απειλή. Αναζητούν αντιφάσεις από το πουθενά με σκοπό να παγιδέψουν τον άλλον και να επιβεβαιώσουν τις δικές τους υποψίες. Μαντέψτε, έχουν μόνιμα δίκιο!

Η Ζήλια και οι άλλοι

Δεν είναι εύκολη υπόθεση να συναναστρέφεσαι με έναν ζηλιάρη άνθρωπο, κυριαρχείται από αρνητικά συναισθήματα. Συχνά ο άνθρωπος αυτός έχει έντονη καχυποψία για τα συναισθήματα του άλλου, πιο συγκεκριμένα για το αν είναι αληθινά. Αισθάνονται ανασφαλείς σχετικά με την αγάπη των άλλων γι’ αυτό και τείνουν να δημιουργούν σχέσεις εξάρτησης που φέρνουν στην επιφάνεια την αίσθηση της επάρκειας.

Πες την αλήθεια

Δεν είναι εύκολη υπόθεση να παραδεχθείς πως ζηλεύεις. Είναι φορές που ίσως να ντρέπεσαι για τη συμπεριφορά σου. Χρειάζεται ειλικρίνεια να αναγνωρίσεις και να αποδεχθείς αυτό που νιώθεις. Όμως πίστεψε πως η αποδοχή του αισθήματος είναι το πρώτο βήμα για να το ξεπεράσεις. Μπορείς να εξελιχθείς μέσα από αυτό που νιώθεις, να μάθεις καλύτερα τον εαυτό σου.

Γιατί ζηλεύεις;

Έχεις την ευκαιρία να σκεφτείς, μήπως η ζήλια σου απέναντι στον άλλον έχει να κάνει με ζητήματα που αφορούν μονάχα εσένα; Δεν φταίει η φίλη σου που βγαίνει κάθε Παρασκευή έξω με τις ελεύθερες φίλες της επειδή εσύ είσαι παντρεμένη! Ίσως θα ήθελες και εσύ να βγεις μόνη με τις φίλες σου αλλά δεν το επικοινώνησες στον σύζυγό σου, με αποτέλεσμα να το πνίγεις. Δεν ευθύνεται ο συνάδελφός σου που έχει σχέση και κάνει ταξίδια με την σύντροφό του επειδή εσύ έχεις παιδιά και δεν έχεις την δυνατότητα να τα αφήσεις σε κάποιον για τέσσερις ημέρες!

Άλλαξε το πριν σε αλλάξει

Μίλησε γι’ αυτό που νιώθεις, μην το αφήνεις να σε κυριεύει. Θα σε αλλάξει αν δεν το αλλάξεις εσύ. Πάρε την απόφαση και βγάλε αυτό το αίσθημα από τη ζωή σου, δεν σου δημιουργεί τίποτα καλύτερο παρά μόνο προβλήματα. Προβλήματα σε εσένα και τις σχέσεις σου με τους άλλους.

Με αγάπη,

Εκπαιδευόμενη στην Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία στο τμήμα «Προσωποκεντρικές Ρίζες» του κολεγίου ανθρωπιστικών επιστημών ICPS.